Search This Blog

Monday 20 May 2013

Resepi Pengat Pisang Nangka

    Assalamualaikum dear.....

    Update resepi lagi hari ni. kali ni pencuci mulut pulak. Sebenarnya,sebelum keguguran hari tu, mentua ada bagi pisang nangka.Tapi,aku ingat belum masak.Aku tak tau pun rupanya pisang nangka ni masak hijau. So,semalam,aku tengok pisang tu dah masak dah. Kata orang, kalau keguguran, kena pantang makan pisang masak hijau. Maknanya,aku tak boleh le makan pisang nangka ni. Ingatkan nak goreng. Tapi, last2 aku buat pengat je. Boleh bagi kat mentua & jiran2.

    Kat bawah ni resepinya.Simple je.Kejap je dah siap.



Bahan-bahan:

6 biji pisang nangka(pisang tanduk pun sedap)
4 cawan santan (boleh gantikan dengan susu cair tapi kurangkan gula)
3 ketul gula kerek
2 sudu gula merah
3 helai daun pandan
1/2 cawan sagu biji
secubit garam

Cara Membuatnya:

1. Pisang nangka dipotong serong
2. Cairkan gula kerek dan gula merah dengan secawan air(dah sejuk,tapiskan)
3. Masukkan gula yang telah dicairkan bersama2 pisang.
4. Masukkan santan kacau sampai sebati.
5. Masukkan sagu & daun pandan.
6. Masukkan secubit garam.
7. Biarkan mendidih.Kacau sekali sekala dan jaga jangan sampai beku santan.
8. Setelah mendidih, pengat siap untung dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA!



No comments:

Post a Comment