Search This Blog

Saturday, 7 September 2013

Resepi Megi Kari Goreng....lebih sedap dari mamak...

    Assalamualaikum dear....

    Hari ni dah masuk 1 Zulkaedah. Dah habis raya dah. Kejap je masa berlalu. Ada rumah2 yang kami tak sempat pergi beraya nampaknya tahun ni. Tahun ni aku tak buat open house. Sesiapa je nak datang, aku terima. Tak sempat sebenarnya nak buat open house sebab tahun ni aku sibuk memenuhi jemputan open house rumah orang lain pulak.

    Pagi ni, rileks le sikit sebab aku tak kerja. Boleh le siapkan mengemas rumah yang tertangguh ni. Bibik hujung minggu tak datang minggu ni so kena le aku mengemas rumah.Emm...sekarang ni, aku rasa nak cari bibik yang boleh lipat kain aku yang menggunung tiap2 minggu ni. Ada ke?

    Hari ni, En,Hubby aku kerja. Irfan pulak ada Kem Bestari Solat kat sekolah dia. So, tinggal le aku dengan budak kepoh Ilman ni.Penat layan dia bercakap. Pagi ni, aku buat Megi Kari Goreng je untuk sarapan aku sorang. Ilman makan koko krunch je. Resepi ni, aku try campak2 je & hasilnya, emm......sangat sedap untuk tekak aku & yang pastinya lebih sedap dari kedai mamak. Ok, jom layan resepi.....



RESEPI MEGI KARI GORENG

1 peket maggi kari
1/2 peket perencah kari
1 ulas bawang putih dipotong dadu
2 biji bawang merah dipotong dadu
1 biji cili padi dihiris (kalau tak nak pedas tak payah letak)
sebiji telur(digoreng scramble terlebih dahulu)
sawi secukupnya

Cara Membuatnya:

1. Rebus mi dahulu sampai kembang.(jgn  sampai lembik)
2. Panaskan minyak (aku guna minyak zaitun)
3. Tumis bawang merah ,bawang putih & cili padi
4. Masukkan sedikit air
5. Masukkan perencah kari
6. Masukkan mi segera & kacau rata
7. Masukkan sayur & telur. Gaul sebati.
8. Siap untuk dimakan.

SELAMAT MENCUBA!