Search This Blog

Thursday 3 December 2015

Resepi Roti Puri

    Assalamualaikum dear...

    Sekarang ni dah mula musim hujan. Bila cuti sekolah akhir tahun, ada le musim hujan.Bila musim hujan, ada le cuti sekolah akhir tahun. Eh...

    Musim cuti sekolah adalah musim perut anak-anak sentiasa lapar.Ditambah pulak dengan suhu sejuk musim hujan.Lapar memanjang je perut masing-masing. Mak-mak yang kat rumah pun ligat je otak berfikir nak masak apa. Termasuklah aku. Antara salah satu menu kudapan petang yang menjadi kegemaran anak-anak & En.Hubby ialah roti puri.Bila tanya diorang nak churos ke nak roti puri, diorang akan pilih roti puri.

    Buat roti puri ni sangat2 senang.Dah le sedap, senang pulak tu.Memang rajin le aku nak buat selalu.Nak pulak bila kita buat, cepat habis.Lagi le seronok nak membuatnya.Jom kita tengok resepi...

RESEPI ROTI PURI

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung gandum*
1 sdt yis kering*
1 sdt gula*
3 sdb minyak masak*
1/2 sdt garam*
3/4 cawan air panas mendidih

Cara membuatnya:
1. Satukan semua bahan yang bertanda *
2. Gaul sampai berderai
3. Masukkan air panas dan uli selama 3-5 minit
4. Bulat-bulatkan sebesar bola ping pong


 5. Peram selama 30 minit dalam bekas bertutup
6. Panaskan minyak masak atas api sederhana perlahan
7. Gelekkan doh tadi hingga nipis dan goreng satu-satu dalam minyak panas
8.Siram2kan minyak atas roti puri hingga kembung


9. Dah siap, angkat dan toskan. 
10. Ulang doh yang lain pula

Roti puri yang dah siap. Sedap makan cicah dengan kari.Tapi anak-anak aku makan gitu je...


**goreng roti puri dalam minyak yang banyak. Kalau minyak sikit, susah nak siramkan minyak atas puri.Nanti puri tak mengelembung cantik.

Ok, Selamat Mencuba.