Rasanya dah lama tak kongsi resepi kat sini. Baru-baru ni, ada akak satu tempat kerja bawak Puding Triffle. Serius...aku memang tak pernah makan Puding Triffle. Kesian kan.....usia dah nak masuk kategori MIDI pun aku tak pernah makan Puding Triffle. Sebelum ni asyik dengar orang cerita je pasal puding ni. Rupanye memang sedap!
So, aku jalan-jalan le ke blog orang lain cari resepi. Jumpa resepi step by step dekat blog neenaanuar . Rupanye, senang je buat puding ni. Jom kita tengok resepi...
RESEPI PUDING TRIFFLE
Bahan-bahannya:
Swiss Roll Kek
1 kotak Crystal Jelly
3 sudu tepung kastard
2 sudu gula
1 tin susu cair
1 tin air
1 tin fruits cocktail
Step 1
1. potong kek dan susun dalam bekas caserol/loyang/gelas(padat2kan kek supaya takde ruang antara kek)
Step 2
1. Bancuh 3 sudu penuh kastard dengan 1 tin susu cair dan 1 tin air.Masukkan gula sekali.Kacau sampai sebati dan tak berketul2.
2. Masak atas api sederhana sampai pekat.
3. Tuangkan atas kek dan ratakan.
4. Taburkan buah-buahan campuran atau susun buah peach atas kastard
Step 3
1. Campurkan 400ml air dengan sepeket serbuk Crystal Jelly.
2. Masak sampai serbuk hancur.
3. Tuang atas adunan kastard tadi.
4. Biarkan sejuk sekejap dan masukkan dalam peti ais.
Dah siap.Sedap di makan sejuk-sejuk.
SELAMAT MENCUBA !