Entry nak cerita pasal Puding Roti & Kuah Kastard yang aku buat bulan lepas.Punya le lama baru nak update. Dah jadi baja dah. Sebenarnya, roti dah nak tamat tempoh tu yang buat puding ni. Lagi pun, kebetulan nak celebrate besday ibu mertuaku pada 16 Mac 2013. Dah lama tak buat puding ni. nasib baik masih ingat lagi resepi.
Ok, kat bawah ni aku kongsikan resepinya ye......
RESEPI PUDING ROTI
6 keping Roti
* 400 ml Susu segar
* 3 sudu besar Gula halus
* 2 biji Telur
* 1 sudu teh Esen vanila
2 sudu besar butter - dicairkan
2 sudu besar Kismis
RESEPI KUAH KASTARD
1 tin susu cair
1 tin air
2 s/b tepung kastard
2 s/b gula
2 s/t esen vanila
2 s/t esen vanila
Cara-cara :
1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan
sedikit butter.
2. Blender bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
3. Tuangkan butter cair dan kacau rata.
4. Biarkan sebentar dalam 10-15 minit agar roti terendam sepenuhnya.
5. Taburkan kismis diatas adunan.
6. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
Untuk membuat kuah@sos kastard :
Campurkan semua bahan ke dalam
periuk dan kacau hingga agak pekat.
Tuang ke atas puding roti tadi.
Puding roti yang baru siap dibakar....... |
SELAMAT MENCUBA!