Hari ni nak update tentang resepi puding roti perancis ni. Kebetulan, masa raya ke-4 hari tu, keluarga in-law aku datang beraya. Sebab diorang datang waktu malam, so aku hidangkan roti perancis cicah dengan mushroom soup je. Esoknya, roti perancis yang aku beli tu, ada lebih. So, aku pun buat le puding roti. Kat bawah ni, ada resepi puding roti campak2 aku. Aku amik resepi ni dari My Resepi. Sebelum jenguk2 resepi, jom layan gambar in-law aku beraya dulu.
My Pak Mentua & adik2nya |
Puding Roti |
RESEPI CINNAMON BREAD BUTTER PUDDING WITH APPLE
Apple Caramel
2 biji epal hijau
50g butter
1/4 cup gula perang
1 sdt serbuk kayu manis
Cara Buat Apple Caramel
1. Kupas kulit epal dan potong dadu.
2. Masukkan semua bahan dan masak atas api sederhana sehingga apple layu sedikit.
4. Ketepikan.
Sos Puding
2 biji telur grade A
1/2 cwn gula halus
500 ml susu segar
1 sdt esen vanila
Cara Buat Sos Puding
1. Masukkan telur, gula dan esen vanila ke dalam mangkuk Pukul sampai larut.
2. Masukkan susu sikit demi sikit sambil dikacau perlahan.
Cara Membuat Puding Roti
1. Potong roti dan aturkan dalam acuan
2.Tuangkan apple caramel
4. Taburkan raisin. * aku takde raisin so aku taburkan coklat chip je.
5. Letakkan acuan atas dulang pembakar dan letakkan sedikit air (kaedah bain-marie). Masakkan dalam
ketuhar yang sudah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 140 darjah celcius selama 30 minit.
6. Dah masak, sejukkan puding dalam peti sejuk. Sedap dimakan sejuk2.
SELAMAT MENCUBA!