Assalamualaikum dear...
Dah lama tak update resepi.Dah lama dapur tak berasap sebenarnye.Masuk tahun baru ni, mood nak masak agak lembap nak datang. Semalam,tetiba je rasa nak makan Aglio Olio. En.Hubby tanya nak beli apa kat pasar malam? Terus jawab tak nak apa-apa.Just suruh dia beli bahan-bahan nak buat Aglio Olio je. So, makan malam kitorang semalam, Aglio Olio yang dimasak dengan penuh kasih sayang sebab mood memasak aku dah datang balik. Jom, kita belek-belek resepi.
RESEPI AGLIO OLIO
1 peket sphagetti
1 biji bawang holland-potong dadu
2 ulas bawang putih -potong dadu
1 biji capsicum merah, hijau & kuning
4 cendawan shitake
1 sudu besar serbuk lada hitam (kasar)
Olive oil untuk menumis
Udang - rebus dulu
Sotong -potong bulat
Parsley kering
Chili Flakes
Cara Membuatnya:
1. Rebus sphagetti bersama secubit garam.Bila dah masak, toskan dan gaulkan dgn sedikit olive oil
2. Panaskan olive oil,tumis bawang putih, bawang holland,& capsicum sampai layu.
3. Masukkan air rebusan udang.
4. Masukkan sotong dan cendawan
5. Masukkan garam & serbuk lada hitam
6. Masukkan udang
7. Masukkan sphagetti dan gaul rata
8. Tabur parsley kering dan chili flakes
9. Siap untuk dimakan.
Selamat Mencuba!