Search This Blog

Sunday 13 October 2013

Ayam Panggang Ala Kenny Rogers & Sos Lada Hitam

    Assalamualaikum dear...

    Hari ni aku sediakan masakan istimewa untuk mak ,abah & abang uda aku sekeluarga. Pagi2 lagi mak tanya, nak masak apa untuk lunch? Aku terus bagi idea nak masak ayam panggang ala2 kenny rogers ni sebab dah jemu makan kari, masak lemak, masak kurma & asam pedas. Mak aku pun ok je.

    So, dengan dibantu akak ipar aku, aku pun sediakan le ayam panggang ala kenny rogers ni. Resepinya senang & rasanya sangat sedap.



RESEPI AYAM PANGGANG ALA KENNY ROGERS

1 ekor ayam - dipotong 8
1 labu bawang putih
3 inci halia
1 sudu besar gula perang
1 sudu besar madu
2 sudu besar sos tiram
2 sudu serbuk kasar lada hitam
garam secukupnya
1 sudu besar minyak zaitun

Cara Membuatnya :
1. tumbuk halia & bawang putih.
2. lumurkan atas ayam
3. masukkan gula perang, madu, sos tiram,  lada hitam , garam & minyak zaitun.
4. gaul kesemua bahan bersama2 ayam.
5. perap selama beberapa jam.Lagi lama perap, lagi sedap.kalau tak sempat perap pun takpe.
6. Panggang ayam dalam pemanggang ajaib sampai masak.

* Ni gambar masa aku masak ayam panggang ni kat rumah aku.Guna pemanggang ajaib vantage.Gambar masak kat rumah mak tak sempat nak snap.Kat rumah mak guna pemanggang ajaib HIG. Kecik sikit & ringan.*


RESEPI SOS LADA HITAM

4 ulas bawang putih
3 sudu besar butter
4 sudu tepung gandum
air secukupnya
1 kiub ayam
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar kicap manis (untuk menggelapkan sos)
2 sudu besar serbuk kasar lada hitam
cendawan shitake secukupnya - dihiris nipis
garam secukupnya

Cara membuatnya:
1. cairkan butter
2. tumis bawang putih
3. masukkan tepung gandum & gaul rata
4. masukkan air & kiub ayam.kacau sebati.kalau adunan pekat, tambah air lagi.
5. masukkan cendawan.
6. masukkan sos tiram, sos lada hitam, serbuk lada hitam & kicap manis.kacau sampai sebati dengan api
    sederhana.
7. biarkan mendidih dan cendawan masak.
8. masukkan garam secukupnya.Siap untuk dihidangkan.

Kalau nak hidangkan macam gambar yang kat atas sekali tu, kentang potong wedges & baby carrot belah 2. Lepas tu rebus. Dah empuk, toskan. Lepas tu, taburkan dengan sedikit garam & serbuk black pepper aji shio. Baby tomato pulak, boleh hidangkan mentah atau goreng sekejap dengan minyak zaitun. Hiaskan dengan daun selasih/basil.

* sebenarnya aku masak ni, main campak2 je. Tak ikut sangat pun sukatan kat atas. Agak2 je le & ubahsuai le jika perlu.Bak kata Hanis Zalikha dalam blognya, "ayam saya tak sama dengan ayam kat rumah orang lain.So, sukatannya pun tentulah tak sama ."

SELAMAT MENCUBA!