Baru nak update pasal projek buat homemade coklat kat sini.Buat coklat ni cuti sekolah raya cina yang lps. Raya cina hari tu kan x pegi mana2.Just pergi Little big Club je.So, Irfan pun boring.Mama pun ajak le Irfan buat coklat.Suka betul dia.Lepas siap coklat tu, terus dia ngap.Dia sorang je yg ngadap coklat tu.
Ok, kita layan resepi ye......
Homemade Coklat:
1.1 bar coklat compound (milk chocolate) dipotong dadu.
2.Cairkan guna kaedah double boiler
3. Masukkan dalam acuan dan hentak2 kan.(Pastikan acuan betul2 kering)
4. Sejukkan dalam peti sejuk.
5. Bila dah keras,keluarkan dari acuan dan masukkan dalam paper cup.(gunakan sarung tangan plastik
ketika masukkan coklat dalam paper cup)
6. Selamat Mencuba!
Proses memasukkan coklat cair dalam acuan (chef cilik mama siap pakai apron) |
Dah siap tapi comot.Lepas ni masukkan dalam peti sejuk. |
Teknik membersihkan periuk mama.hehehe......senang nak basuh. |
Dah siap..... Irfan sorang je yang makan coklat ni sbb dia memang suka makan coklat. |
Coklat compound jenama Collata |