Assalamualaikum dear...
Hari ni nak bagi resepi lauk favourite aku. Suka sangat makan lauk ni. Tapi kadang-kadang je masak sebab malas nak pergi cari sayur pucuk paku ni. Biasanye kalau pergi pasar tani baru le dapat beli. Pucuk paku ni masak lemak campur dengan udang besar, lepas tu goreng ikan kembung. Perrgghh...sedapnye. Terliur dah ni.Jom le kita tengok resepinya.Resepi campak-campak je. Sukatan pandai-pandai le ye...
RESEPI MASAK LEMAK UDANG PUCUK PAKU
Bahan-bahannya:
Pucuk paku secukupnya
Udang besar secukupnya
Cili hijau
Cili padi(kalau nak pedas)
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kunyit/serbuk kunyit
Santan secukupnya
Cara membuatnya:
Tumbuk cili hijau, cili padi, bawang besar, bawang putih, kunyit dan halia sampai lumat
Siang udang, buang tali hitam kat belakang badan udang
Siang pucuk paku
Masukkan bahan yang ditumbuk bersama-sama santan. Masak atas api sederhana. Bubuh garam secukup rasa. Bila dah mendidih masukkan udang diikuti sayur pucuk paku. Kacau selalu supaya tidak pecah santan. Agak-agak udang dah masak, tutup api.
Dah Siap. Selamat mencuba!
Terima kasih cikgu Julie... hari ni baru try masak lauk ni
ReplyDelete