Assalamualaikum dear...
Selamat hari minggu. Minggu ni, dapat rileks2 kat rumah. Minggu lepas sibuk dengan bercamping di SK Sikijang. Macam biasa le, kalau hujung minggu mesti beli sarapan kat pasar tani BBU. Tapi hari ni, mood baik pulak nak masak. Sebenarnya, ada lebihan 6 biji nasi impit kat dalam peti ais. Daripada terbuang mcm tu aje, aku rasa elok le kalau aku buat kuah lodeh. Boleh makan dengan nasi impit tu. Kebetulan pulak, sambal tumis ikan bilis yang aku buat untuk nasi lemak semalam banyak lagi lebih. So, pagi2 lagi dapur aku dah berasap semata2 nak buat kuah lodeh ni.
Jom layan resepi ringkas kuah lodeh aku.
RESEPI KUAH LODEH ( 4 0rang makan)
2 biji cili merah
1 sudu besar udang kering
1 bji bawang besar
4 ulas bawang putih
Kobis
Carrot
Sengkuang
Kacang panjang
Suhun
Tahu kering
Tahu lembut
Kentang
Tempe
Santan (sebiji kelapa)
Garam
Serbuk kunyit
Cara Membuatnya
1. Hiris kobis,carrot,sengkuang, kacang panjang & potong dadu kentang
2. Tempe & tahu lembut dipotong memanjang &digoreng
3. Suhun & tahu kering direndam sampai lembut.
4. Blender lada, bawang besar, bawang putih & udang kering
5. Masukkan bahan yang diblender dalam periuk.
6. Masukkan santan cair dan hidupkan api.
7. Masukkan kentang dan masak sampai kentang sedikit empuk.
8. Setelah kentang masak, masukkan kobis, carrot, sengkuang , kacang panjang, suhun dan tahu kering.
9. Tambahkan santan pekat. Perasakan dengan garam.Gaul sebati dan jaga santan jangan sampai beku.
10. Masukkan kunyit secukupnya & masukkan tempe serta tahu lembut yang telah digoreng.
11. Bila dah mendidih, tutup api.Sedia untuk dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA!
No comments:
Post a Comment